PTI a sajtóban

2016

"2015 őszén Körösényi András, a Magyar Tudományos Akadémia doktora egy konferencián azt elemezte, miféle rendszerben élünk. Szerinte ez nem is rendszer, hanem rezsim, két ok miatt.

  1. Minden egyes változás egyetlen emberhez, Orbán személyéhez köthető.
  2. Ideiglenes az egész, úgy, ahogy van és erősen kétséges az is, hogy képes a konszolidációra és a kiigazításokra. Ha mégis, nem biztos, hogy azokat túlélné Orbán.

Az „inkább rezsim, mint rendszer” megállapítás mellett Körösényi még egy fontos dologról beszélt. Az autoriter kormányzás közel sem egyenlő az autoriter rendszerrel. Az előbbi valóság, az utóbbi még nem." (http://24.hu/kozelet/2016/10/18/oles-leptekkel-rohanunk-az-autokracia-fele/)

"Der Politologe und Direktor des Politikwissenschaftlichen Institutes der Akademie der Wissenschaften, András Körösényi, der den Begriff „Führerdemokratie“ geprägt hat, sieht „kein Orbán-System, nur ein Orbán-Regime“, weil ein System berechenbar, stabil und dauerhaft sei." (https://www.welt.de/print/die_welt/debatte/article158633044/Ungarn-eine-Fuehrerdemokratie.html) 

Az Index cikkben számolt be Boda Zsolt és Bartha Attila tanulmányáról. Mint írják: "A NAV korrupciós és politikai botrányai miatt az elmúlt években szignifikánsan csökkent a bizalom az adóhatóságban, a kínos ügyek hatására jelentősen romlott az adómorál is, derül ki az MTA Politikatudományi Intézetének kutatásából."

2015

A Magyar politikai rendszer negyedszázad után konferenciánk számottevő figyelmet kapott a sajtó részéről. Az alábbiakban a visszhangból közlünk rövid válogatást.

"Orbán-rendszerről nem, de Orbán-rezsimről beszélhetünk – állítja Körösényi András politológus. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatójával arról is beszélgetünk, miért vált vitatémává Magyarországon, hogy demokratikus-e a mostani berendezkedés." (hirtv.hu)

"Vannak-e még korlátai a politikai hatalomnak? - Demokrácia-e még Magyarország, s ha igen, mi a megfelelő jelzője? - "Ez egy unikális hatalmi képlet, nem tudni, hogyha a vezető kikerül belőle, nem esik-e szét az egész..." (vasarnapihirek.hu)

"A hazai politikatudomány egyik legfontosabb könyvmegjelenésére asztalon ülésig és különteremnyitásig megtelt az MTA Társadalomtudományi Központjának díszterme a Várban. A magyar politikai rendszer – negyedszázad után c. könyv bemutatóján ugyanis a kötet különböző kiadásait 1997 óta szerzőként, majd szerkesztőként jegyző Körösényi András akadémiai doktor, illetve opponense, Boda Zsolt, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának osztályvezetője a folyamat kifutásáról értekezett. A nagy kérdés: mi ez a rendszer, amiben élünk?" (index.hu)

"Körösényi előadásában azt mondta, hogy “2010 óta más a magyar demokrácia, mint előtte volt, már nem liberális demokrácia”, de szerinte még kérdéses, hogy a “Fidesz földcsuszamlásszerű 2010-es választási győzelmével” létrejött új rezsim mennyire időtálló, és mennyire élné túl Orbán Viktor személyét. “Azért sem beszélhetünk rendszerről, mert egy rendszer kiszámítható, stabil és időtálló” – magyarázta Körösényi. Hozzátette, hiába beszélnek Orbánék és Fidesz kritikusai második rendszerváltásról, ez nem történt meg. A Fidesz hatalomra kerülésével lezajlott változásokat ugyan “mindenki megérezte”, de nagy léptékű, rendszerszintű változások nem történtek: “a közjogi változások szerényebbek voltak. Sokkal inkább beszélhetünk rezsimváltásról.”" (hvg.hu

"Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontját vezető professzor véleménye több okból is érdekes. Részint mert a külföldön legtöbbet idézett magyar politikatudósok egyike, aki azonban tartózkodik a műfajt itthon uraló véleményalkotástól. Másrészt mert bár ősfideszes, rég eltávolodott a párttól, közéleti szerepet az elmúlt másfél évtizedben csak Sólyom László tanácsadójaként vállalt. Nem mindennapos az sem, hogy az akadémia kutatóintézetében arról vitáznak: demokratikus-e a mostani berendezkedés?" (nol.hu)

"Ez egy olyanfajta hatalomgyakorlási mód volt, ami erőteljesen autokratikus volt. Ettől még azonban a politikai rendszer nem lett autokratikus, mivel voltak választások. A végrehajtó hatalomban mindig van önkényuralmi elem, ami az "Orbán-rezsimben" tovább erősödött. Körösényi András szerint nagyon sokféleképpen megszűnhet az orbáni rendszer, de ehhez egy új szupertöbbség kellene, amire jelenleg nem sok az esély. " (origo.hu)